Promootiolauantaina järjestetään tanssiaiset Vanhalla ylioppilastalolla. Illan ohjelmassa tanssitaan perinteikkäät kutsuvieras- ja tohtoripoloneesit, mustien ja valkoisten juhlapukujen värittämä moniosainen maisterifranseesi sekä joukko juhlatansseja valsseineen. Orkesteri soittaa juhlatanssien jälkeen kevyttä musiikkia kaikkien juhlijoiden tanssittavaksi. Tanssien lomassa nautitaan buffetillallinen ja lopulta kunnioitetaan valittuja vieraita juhlakannoin. Illan muuttuessa yöksi siirrytään päättämään promootiojuhla yökulkueella ympäri kaupungin keskustan ja ihailemaan sunnuntaista auringonnousua. Promootiohengen nostattamiseen tanssiharjoitukset ovat ylivoimainen tapa, tanssiaisista puhumattakaan.

Poloneesit
Maisterifranseesi
Tanssiaiset

Poloneesit

Tohtoripoloneesi on tuoreiden tohtoreiden ja heidän seuralaistensa näytösnumero, kuten maistereiden franseesi. Perinteinen poloneesi on arvokas kulkuetanssi, jossa pareista muodostuu rivejä jotka taas kasvavat ja purkautuvat. Rauhallinen tempo varmistaa että tohtorinhatut ja miekat pysyvät tukevasti tanssissa mukana. Kutsuvieraspoloneesi on myös näytöstanssi, johon osallistuvat siihen kutsutut henkilöt. Tanssiin osallistuu promootioon kuuluvia ihmisiä, kuten promoottori ja yleinen seppeleensitojatar sekä esimerkiksi riemumaistereita tai kunniatohtoreita sekä yliopistoväkeä kanslerin ja rehtorin johdolla.

Kutsuvieraiden tanssittua poloneesinsa vastapromovoidut tohtorit kokoontuvat uusine oppiarvotunnuksineen sisääntuloonsa tanssiakseen tohtoripoloneesin. Poloneesiin kuuluu yhtenäisesti mustat asut, jolloin siihen voivat osallistua vihityt tohtorit miekanhiojattarineen tai miekanhiojineen; tohtorin tanssiparina voi olla myös kuka tahansa frakkiasuinen, kunhan vihitty maisteri muistaa riisua siksi aikaa seppeleensä.

Poloneesit harjoitellaan tanssiaisten kenraaliharjoituksessa.

Maisterifranseesi

Maisterifranseesi on tuoreiden maistereiden ja heidän seuralaistensa esittämä hienostunut kuviotanssi. Täysmittaiset franseesit ovat nykyään jo harvinaisia, joten niihin osallistuminen samoin kuin niiden näkeminen on harvinainen elämys, eikä sellaisen tanssimiseen ei koidu mahdollisuuksia oikeastaan muuten kuin valmistumalla Helsingin yliopistosta. Franseesissa maisterit seuralaisineen tanssivat suurissa neliöissä monipuolisia kuvioita, joiden tempo vaihtelee rauhallisesta kävelystä hurjaan laukkaan. Tanssin harjoittelussa eniten aikaa vaativa osa onkin yhteistanssin hiominen, ei niinkään tanssiaskeleiden ja -kuvioiden ylenpalttinen vaativuus.

Maisterifranseesiin osallistuvat siihen ilmoittautuneet ja sitä varten harjoitelleet maisterit pareineen. Juhlan kohokohdassa maisterin pari voi olla frakkiin tai maisteripromovendin valkoiseen iltapukuun pukeutunut seppeleensitojatar, seppeleensitoja, kutsuvieras, toinen promovoitu maisteri tai tohtori. Maisterifranseesin oppimiseen ei tarvita erityistä tanssitaitoa, mutta sen moniosaisuuden ja juhlavuuden vuoksi osallistuvien parien täytyy osallistua lähtökohtaisesti jokaiseen franseesiharjoitukseen (harjoitusaikataulu julkaistaan sivuilla myöhemmin). Maisterifranseesia tanssitaan parien muodostelmassa, joten muistathan, että jos joudut keskeyttämään harjoituksissa käymisen, oman parisi lisäksi myös kaksi osallistujaa jostakin toisesta parista joutuu jäämään sen esityksestä sivuun.

Tanssiaiset

Tanssiperinteemme, joka elää yhä aktiivisesti promootioiden lisäksi osakunnissa, ainejärjestöissä ja ylioppilaskunnassa, pohjautuu paljolti 1800-luvun seuratansseihin joiden juuret taas löytyvät usein Keski-Euroopan hovitansseista. Useista tansseista onkin olemassa sekä reippaampi kansanomaisempi että rauhallisempi juhlavampi versio, hyvänä esimerkkinä on Mignon, jonka kehruuvalssiversiossa samat askeleet saavat vauhdikkaamman muodon nopeamman musiikin seurana.

Kaikkien yhteisen valssin jälkeen siirrytään akateemisten perinteiden juhlatansseihin, kuten Krakowiak, Mignon, Pas d’Espagne, Cicapo ja Pompadour valsseineen. Niihin voivat osallistua tanssiaisissa kaikki, tanssikorttiinsa illan aikana sopimiensa parien kanssa. Juhlatansseja harjoitellaan yhteisesti niin kutsutuissa yleisissä tanssiharjoituksissa, jotka järjestetään myöhemmin ilmoittettavina ajankohtina.  Samoin tanssiaisten kenraaliharjoituksessa kerrataan juhlatanssit. Tanssiharjoituksiin osallistuminen ei ole välttämätöntä, mutta silti suositeltavaa vain juhlatansseihin osallistuville.

Airuet auttavat illan aikana tanssijoita seppeleiden, hattujen, käsilaukkujen ym. asusteiden tilapäisessä säilyttämisessä, tietysti naulakkopalvelun lisäksi. Samoin juhlakulkueeseen siirryttäessä juhlijoita auttaa tiedekuntajärjestö Kannunvalajat kuljettamalla ylimääräiset vaatteet ja asusteet kulkueen aikana jatkojuhlapaikkaan.